En snabbundervisning i handel med ETF:er


ETF:er – snabbundervisning

ETF – Nyfiken på ETF:er och intresserad av att göra dina första investeringar? Vi går igenom grunderna, vad du behöver veta samt kommer med några bra tips på vägen.

Vad är en ETF?

En ETF är en börshandlad fond (Exchange Traded Fund). Det är alltså en fond bestående av olika värdepapper som du kan handla på börsen, likt vilket annat instrument som helst. Den har en köp- och säljkurs samt marknadsgaranter som ser till att kursen speglar det faktiska värdet av de tillgångar som fonden har.

Det finns aktivt förvaltade ETF:er och passivt förvaltade. Det innebär i korthet att vissa fonder aktivt köper och säljer tillgångar för att maximera avkastningen för fonden. Här är det extra viktigt att kolla upp vilka fondförvaltarna är, vad de har för strategier, etc. Men framför allt, hur har det gått historiskt? Är dom duktiga på att generera avkastning så är det kanske enklare att fatta beslutet att investera i fonden.

En passivt förvaltad fond är en fond som syftar till att spegla utvecklingen av dess underliggande tillgångar. Till exempel så finns det ETF:er som speglar olika index. Här i norden har vi de ganska välkända Xact-fonderna. Dessa speglar utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Börja handla

För att börja handla med ETF:er behöver du lite kapital och en strategi. Fonder speglar olika segment och marknader på börsen och du behöver bestämma dig för vad du vill exponera dig emot. Fördelen med just ETF:er är att du i regel behöver mindre kapital än vid ett andelsköp i en klassisk fond. Du kan alltså sprida ditt kapital mellan olika ETF:er för att på så sätt diversifiera dina investeringar. Här kommer några konkreta tips inför ditt val av ETF:

  • Välj en bransch du känner till.

Dra nytta av den inblick och kunskap du har i en specifik bransch. Kanske har du på känn att bra tider står för dörren? Det kan vara ett bra incitament till att investera i en ETF för den branschen.

  • Välj din risknivå.

Tänk efter vilken risk du är villig att ta på kapitalet du investerar. Är det här sparpengar som du planerar att ha för något specifikt ändamål i framtiden? Då är det nog läge att välja en ETF med låg risk. Är det istället pengar som, ifall dom gick upp i rök, inte skulle drabba dig nämnvärt? Då kan det vara intressant att ta lite mer risk.

  • Välj din strategi.

Den finns många olika strategier att välja mellan. Man kan investera en fast summa varje månad. Kanske köper man samma ETF när lönen kommer varje månad, oavsett vad dagskursen säger. Det är en mycket bra strategi. Är man mer aktiv med sina investeringar så kanske man väljer swing trading för att pricka in dalarna i kursen och köpa där för att sedan sälja på toppen. Huvudsaken är att du har din strategi klar för dig och att du följer den disciplinerat.

  • Öppna ett konto hos en nätmäklare.

Se till att öppna ett investeringssparkonto (ISK eller en kapitalförsäkring. Du kan välja och jämföra olika aktiemäklare gratis här.